Image Alt
Welkom

Trouwen in Montferland

Bij Kampioensbakker Paul Berntsen is de graancirkel rond

Kampioensbakker Paul Berntsen

Toen Paul Berntsen op een mooie zomerdag door de Montferlandse bossen wandelde, fantaseerde hij over de smokkelaars die hier wellicht lange tijd geleden hun routes liepen. Hij liep onder de beukenbomen door, die het zonlicht met hun bladerdak filterden. Toen hij nog wat verder wandelde kwam hij uit bij de glooiende wijngaarden in Stokkum, vlak achter het kasteel in ‘s-Heerenberg, waar de druiven van Wijngoed Montferland groeien. En ineens kreeg de bakker een idee. Hij bedacht de Montferlandse Smokkelkoek. Een heerlijke kruidcake, met rozijntjes (als de druiven in de wijngaard), met hazelnoot, (als de beukennootjes uit het bos) en met goudkleurig gember als de verborgen schatten van smokkelaars uit vergane tijden.

Paultje van de Bakker, zoals we hem in Didam noemen, heeft vaker zulke originele ideeën. Zo bedacht Paul het Achterkoekje, ofwel het Achterhoekse koekje in de vorm van… u raadt het al. Een erg lekker koekje, maar wat was daaraan nou zo Achterhoeks? Toen iemand dat aan Paul vroeg, dacht hij nog wat verder. Zo’n koekje moest gemaakt worden met meel uit de regio! Hij zocht contact met Christine van Kaasmakerij en Boerderij Köning. Samen werkten ze Pauls plannen om eigen graan te verbouwen verder uit. Een week later zaten de korrels al in de grond! In 2018 groeide de wintertarwe voor de tiende keer op Liemerse akkers. Zo’n 21000 kilo graan komt van de drie hectares. Dat graan wordt tot meel gemalen in Molen de Hoop in Oud Zevenaar. Paul maakt er het Liemers Volkorenbrood van. Maar ook in alle andere volkoren broodsoorten die Paul in zijn winkel verkoopt, zit 10% Liemers meel.

De cirkel rond

Onze kampioensbakker heeft een vreselijke hekel aan verspilling. Het brood dat overblijft in de winkel wordt daarom binnen 24 uur gecomposteerd en gaat het land op. Uit onderzoek bleek bovendien dat de compost zoveel goede voedingsmiddelen bevat, dat het ook geschikt is als kippenvoer. Pluimveehouder Tomesen voert het aan zijn kippen. En de eieren die die kippen leggen, koopt Paul weer om ze in zijn producten te verwerken. En zo is de cirkel rond.

Kampioensbakker Paul Berntsen

Kerkstraat 36, 6941 AH Didam . www.brood-shop.nl

.

 

Register

You don't have permission to register