Horeca is er nu voor alle generaties

Een eeuw geleden dronken mensen thuis nauwelijks alcohol. Voor een borreltje gingen de mannen naar een café en de vrouwen dronken tijdens evenementen als de kermis misschien een citroentje met suiker of lepelden een advocaatje. Café’s vestigden zich rondom de kerk, dat was gemakkelijk met begrafenissen en trouwerijen en ook na de mis had men wel een drankje verdiend. In Didam kwamen er na de oorlog verschillende danslocaties, bijvoorbeeld op de plaats waar nu de Supercoop is gevestigd en op de bovenverdieping van het pand van Ditters Franssen Makelaars. Gasterij De Harmonie en Jan&Jan hebben nog steeds zalen waar gefeest kan worden. Carnaval, kermis, schuttersfeest, af en toe een ouderwetse dansavond en natuurlijk bruiloften.

Het etablissement aan het Lieve Vrouweplein in Didam droeg jarenlang de naam het Zwijnshoofd. Toen de familie Gesthuizen in 2006 besloot het café-zalencentrum uit te baten, ging het roer radicaal om. De barkrukken verdwenen. Stamgasten waren nog wel welkom, maar konden aan een tafeltje plaatsnemen. Het kon niet de bedoeling zijn dat gasten zich ongemakkelijk voelden omdat een stuk of tien mannen zich omdraaiden om te kijken wie er binnenkwam. Geerte Gesthuizen vertelt dat het best spannend was om een heel nieuw concept in Didam op te zetten: “We dachten wie komt hier nou doordeweeks koffie drinken en hebben mensen er wel belangstelling voor om hier te komen lunchen?” Dat kun je je nu niet meer voorstellen. Jan&Jan is van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laatst een ontmoetingsplaats voor alle generaties. Jonge moeders met hun baby’s en alleenstaande oudere dames komen gezellig koffie drinken. Fietsers en wandelaars, die vroeg op pad gaan, weten Jan&Jan te vinden voor een eerste stop. Zakenmensen treffen elkaar voor een werkontbijtje en als er weer eens een spraakmakende band in de zaal optreedt, hangt jong en oud er met de benen uit. Tot 2006 gebeurde het in Didam maar weinig dat mensen een terrasje pakten. De mogelijkheden daarvoor waren beperkt. Nu hebben de meeste horecagelegenheden in Didam een gezellig terras. 

Weet u dat Jan&Jan is genoemd naar de vaders van Geerte en Frank? Zij hielpen regelmatig mee bij De Plok, een van de andere bedrijven van de horecafamilie. Net voor het Zwijnshoofd werd gekocht, overleden de Jannen kort na elkaar. De nieuwe naam was snel bedacht.

Register

You don't have permission to register