Alleen mooi of toch een traditie? Van oudsher symboliseert een kousenband eigenlijk hetzelfde als het gooien van het bruidsboeket. Men geloofde dat het geluk bracht als de vrijgezelle gasten iets meenemen van de bruid. Zodoende dat de bruid van oudsher een kousenband draagt en deze in de avond naar de vrijgezelle gasten gooit. 

Een ander verhaal van oudsher, is dat de kousenband symbool staat voor maagdelijkheid. Voordat het pasgetrouwde stel ‘naar bed gaat’, mag de bruidegom de kousenband af doen bij de bruid. De bruid geeft door deze handeling toe te staan, afstand van haar maagdelijkheid en de bruidegom hiermee toestemming voor de ontmaagding.

Ook heeft de kousenband een tijd lang gediend om de kousen op de plaats te houden. Tegenwoordig wordt de kousenband niet meer gedragen om bovengenoemde redenen. De kousenband wordt nu gezien als onderdeel van de bruidslingerie. De kousenband wordt tegenwoordig door veel bruidegommen gezien als ‘sexy’.

De kousenband wordt meestal gedragen in een witte of blauwe uitvoering. De witte kleur symboliseert kuisheid. De blauwe kleur symboliseert geluk en voorspoed.

Een nieuwe uitvoering van de kousenband die tegenwoordig steeds meer te zien is, is de kristallen uitvoering.

Redacteur

Comments are closed.